2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь

Кожного року 2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. Це свято створене для підкреслення важливості та ролі цих екосистем у збереженні природного різноманіття та забезпеченні екологічної рівноваги.

Водно-болотні угіддя представляють собою унікальні природні формації, що є важливим елементом глобальної екологічної системи. Здавна вони розглядалися як непридатні території з точки зору економічного використання, але в дійсності є цінними природними комплексами для збереження біорізноманіття та підтримки екосистемного балансу.

Водно-болотні угіддя служать домівками для численних видів рослин, адаптованих до умов високої вологості і є ідеальним середовищем для значної кількості водних тварин, таких як риби, раки та земноводні. Деякі з цих природних комплексів відіграють важливу роль у збереженні екосистем та поживному ланцюгу. Різноманітні види птахів обирають водно-болотні угіддя для гніздування та зупинки під час міграцій, тим самим забезпечуючи збереження птахів та їхніх видів.

В Україні 50 водно-болотних угідь міжнародного значення, площа яких сягає 930 тисяч гектарів. Це різноманітні угіддя – від морських заток до торфовищ Полісся, від витоків річок на вершинах гір до глибин печер, наповнених водою.

Водно-болотні угіддя, недооцінені та непомітні на перший погляд, але виявляються надзвичайно важливими для збереження природної різноманітності та екосистемного балансу. Наша відповідальність полягає в збереженні цих надзвичайних екосистем. Це не просто об'єкти природи, це місця, де життя і природа сплітаються, створюючи унікальний та цінний екосистемний комплекс.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці