З 15 лютого розпочинається нерестова заборона на вилов щуки

З 15 лютого, відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства, у всіх рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах), в тому числі і на території Чернігівської області, встановлюється заборона на вилов щуки, яка діятиме до 31 березня.


Нерестова активність щуки починається за температури води 3-5°C, що є нижчою порівняно з нерестовими температурами більшості інших видів. Саме тому цей вид риби потребує захисту плідників ще й у переднерестовий період. Фактично термін нерестової заборони на вилов щуки має поширюватися не тільки на період відкладення ікри, але й на час переднерестової активності. Оскільки безпосередньому нересту щуки передує переднерестова міграція, під час якої відбувається остаточне дозрівання ікри у самок та молок у самців. А особливої охорони її плідники потребують під час масових нерестових міграцій, протягом яких щука є дуже вразливою до вилову.


Державна екологічна інспекція у Чернігівській області нагадує:


за порушення Правил любительського і спортивного рибальства передбачено покарання від адміністративної до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених збитків за кожен незаконно виловлений екземпляр, а саме: компенсація за один незаконно виловлений екземпляр щуки наразі становить 3 468 грн.


Якщо ж незаконний вилов щуки здійснюється в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, то компенсація за кожен незаконно виловлений екземпляр вже буде становити 17 467 грн. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці