Міжнародний день рідної мови

Кожен рік 21 лютого людство святкує Міжнародний день рідної мови, визнаний ЮНЕСКО з метою підтримки культурного та мовного різноманіття у всьому світі. Цей день відзначається з 2000 року, коли ЮНЕСКО вирішило вшанувати жертви бойових дій в Бангладеш за захист мовних прав.

Значення рідної мови в житті кожної людини важко переоцінити. Вона є не лише засобом комунікації, а й ключем до культурного спадку, ідентичності та самосвідомості. Саме тому святкування цього дня має велике значення для всіх народів світу.

Україна, як країна з багатою історією та культурою, також відзначає цей день. Рідна мова є символом національної гідності та самобутності українського народу. Її збереження та розвиток - одна з основних цілей Української мовної політики.

Чому саме варто спілкуватися українською, рідною мовою?

  ü  Вона є однією з найдавніших мов світу та має початок формування у V-VI столітті. Українській мові передувала давня українська і різні книжні стандарти, тому реальній історії нашої мови – приблизно тисячу років. Українській літературній мові близько чотирьох століть, тобто вона ровесниця англійської літературної мови.

  ü  Сучасна українська мова має близько 250 тисяч слів, а загальний обсяг українського лексикону сягає одного мільйона слів, що дорівнює англійській мові та значно більше за французьку мову.

  ü Українська мова відзначається особливою мелодійністю серед усіх мов світу, а їх у світі близько семи тисяч - це гарно, чарівно і вишукано. Це модно та шалено – жити в країні з величною історією та спілкуватись з справжньою, довершеною мовою.

  ü Підсвідомість та ментальність: якою мовою людина спілкується та пізнає світ, таким вона світ і сприймає. Якщо раптом ви почнете спілкуватися  французькою або італійською, ви одразу помітите, як мова впливає на сприйняття всього оточуючого. Мова безпосередньо впливає на ментальність людини. А ще важливо, що українська мова ускладнює розповсюдження ворожої пропаганди серед інформаційного простору нашої країни.

  ü Зв'язок покоління: якщо ваша родина має українське коріння глибше за 100 років, тобто всі попередні покоління родини, скоріше за все, були україномовними, навіть більше, пращурі інших національностей, які здавна проживали на території України, однозначно зі своєю національною мовою розмовляли ще й українською.

  ü З кожним роком усе більше людей усвідомлюють важливість вивчення української мови, тому що мова – це ДНК нації. Тому важливо, щоб всі усвідомили цю істину, як етнічні, так і не етнічні українці, як громадяни України, так і бажаючі бути громадянами України.

Українська мова – це рідна мова сміливих людей. Це мова цивілізованих людей, які кохають, поважають, цінують, це мова величної нації. Незалежно від етнічного походження, ми всі є українцями.

Спілкуйтесь з українською мовою. Переходьте на українську. Слава Україні!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці