Збитки завдані довкіллю Чернігівщини агресією РФ збільшуються!

За допомогою електронного сервісу «ЕкоЗагроза» до Державної екологічної інспекції у Чернігівській області надійшло звернення щодо руйнувань спричинених ракетним ударом по місту Чернігів країною агресором, що стався 13 січня 2024 року. Тоді, в небі над Черніговом спрацювали сили ППО, а уламки збитих повітряних цілей впали у приватному секторі міста.

В результаті влучання уламків ворожої ракети пошкоджень зазнали кілька приватних будинків та нежитлових споруд міста Чернігова в мікрорайоні «Бобровиця», одну будівлю практично зруйновано.

Для з'ясування наслідків цього воєнного злочину та фіксації завданих збитків навколишньому природному середовищу, фахівцями Державної екологічної інспекції у Чернігівській області проведено відповідні обстеження місця події.

Під час обстеження встановлено, що обстріл призвів до засмічення земельних ділянок відходами руйнації. Крім того, з метою встановлення факту забруднення земель хімічними речовинами на обстежених земельних ділянках Екоінспекцією проведено відбір проб ґрунтів на дослідження та встановлено, що землі зазнали негативних кількісних та якісних змін. За діючими методиками здійснено розрахунки розмірів шкоди завданої землі та ґрунтам внаслідок збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану. Розмір збитків становить 40 мільйонів 825  тисяч 956 гривень.

За фактом ракетного обстрілу цивільної інфраструктури міста Чернігова  Екоінспекцією складено відповідні матеріали, які в майбутньому будуть використані як доказова база завданої  шкоди та збитків довкіллю України внаслідок збройної агресії рф.

Довідково! Станом на зараз, через збройну агресію рф довкіллю Чернігівщини завдано збитків на загальну суму 23 мільярди 416 мільйонів 888 тисяч гривень, з них:

·      розмір шкоди по засміченню земельних ділянок та забрудненню ґрунтів 15 мільярдів 371 мільйон 745 тисяч гривень (з них по забрудненню ґрунтів – 24 мільйони 885 тисяч гривень)

·        по забрудненню атмосферного повітря неорганізованими викидами забруднюючих  речовин в атмосферне повітря 5 мільярдів 623 мільйони 298 тисяч гривень.

·        збитки, завдані водним ресурсам 2 мільярди 421 мільйон 845 тисяч гривень

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці