Здійснено інструментально-лабораторний контроль гідрохімічного складу водних об'єктів міста Ічня.

Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області проведено відбір проб та інструментально-лабораторний контроль вод річки Іченька Прилуцького району. Спостереження проводились у наступних створах: ставок «Софіївський», створ в центрі міста Ічня та ставок «Зазим’є». За результатами вимірювань в пробі води ставка «Зазим’є» зафіксовано перевищення вмісту органічних речовин за ХСК (в 1,3 рази), азоту амонійного (в 1,24 рази), нітритів (в 2,06 разів), та фосфатів (1,21 разів). Виявлені перевищення показників складу та властивостей значною мірою пояснюється впливом скиду недостатньо очищених стічних вод комунальним підприємством «Ічень».


Екоінспекцією за результатами проведення попередніх заходів державного нагляду (контролю) неодноразово пред’являлись претензії комунальному підприємству «Ічень» про відшкодування збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу. Але поряд з цим викликає занепокоєння якісний стан води ставка «Софіївський» та річки в межах міста, що знаходяться вище за течією від скиду комунального підприємства і не зазнають його впливу.


За результатами аналітичних досліджень в пробах вод річки Іченька, ставка «Софіївський» виявлено перевищення азоту амонійного (в 3 рази), нітритів (в 1,7 разів), фосфатів (в 1,41 разів) та органічних речовин за ХСК (в 1,13 разів). У пробах річки Іченька відібраних в межах міста Ічня зафіксовано перевищення азоту амонійного (в 2,18 разів), нітритів (в 1,35 разів), фосфатів (в 1,03 разів). Вміст кисню в усіх пробах знаходився вище критичного нормативу в 4 мг/дм3.


Довідково! В якості нормативів гранично допустимих концентрацій (ГДК) використовувались нормативи якості води для поверхневих вод рибогосподарського призначення.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці