Посилено заходи щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу

Первоцвіти належать до рідкісних видів рослин, більшість із яких (підсніжники, проліски, крокуси, білоцвіт, сон-трава тощо) занесені до Червоної книги України та охороняються законом. Через відносно теплий лютий місяць, сезон цвітіння може розпочатись раніше, а отже незаконне збирання, транспортування та продаж рідкісних ранньоквітучих рослин вже на старті!

Відповідно до вимог законів України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про рослинний світ", "Про Червону книгу України", Положення про Державну екологічну інспекцію Чернігівській області та на виконання доручення Державної екологічної інспекції України № 173 від 08.02.2024 року Екоінспекцією розроблено та затверджено План спільних заходів, щодо забезпечення охорони навколишнього природного середовища і контролю за використанням природних ресурсів на території Чернігівської області в 2024 році, створено робочі групи та посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних об’єктів рослинного світу.

Нагадуємо! За знищення червонокнижних видів рослин передбачено настання адміністративної відповідальності включаючи розрахунок розміру шкоди за кожну знищену рослину та їх вилучення з подальшою конфіскацією.

Що ж загрожує правопорушникам:

·        у частині першій статті 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено, що за незаконне придбання, збут та розповсюдження об'єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510 до 1 700 гривень;

·     у частині другій статті 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення за ті самі дії, вчинені щодо об'єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачено накладення штрафу у розмірі від 1 700 до 3 655 гривень.

За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) — 62 гривні, шафрани (крокуси) та підсніжники — від 49 до 62 гривень (залежно від виду), сон-трава — від 37 до 62 гривень (залежно від виду).

Торгівля первоцвітами — це насамперед торгівля, яка заохочується винятково попитом. Тому важливим кроком у збереженні рідкісних видів рослин є відмова від їх купівлі. Варто пам'ятати, що збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи — допомагаємо знищувати.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці