Здійснено інструментально-лабораторний контроль гідрохімічного складу вод річки Стрижень

Стан річки Стрижень становить серйозну проблему для мешканців Чернігова, оскільки ця річка протікає через центральну частину міста і є місцем відпочинку його жителів. Погіршення якості води у річці часто привертає увагу місцевих мешканців, які звертаються до Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, щоб виявити факти забруднення або провести інструментально-лабораторний контроль річкової води.

Проблема річки Стрижень є надзвичайно актуальною, оскільки внаслідок зливових стоків до неї потрапляють води з територій багатьох підприємств міста, що негативно впливає на її природній стан. Особливо ця проблема загострюється під час паводкового періоду, коли в річки потрапляють значні об'єми талої води з великих площ водозабірних територій. Ці води містять зважені речовини, органічні рештки, залишки реагентів для обробки доріг та сміття. Це призводить до негативного впливу на життєдіяльність гідробіонтів та погіршення якості води.

Наприкінці січня цього року через застосунок «Екозагроза» до Державної екологічної  інспекції у Чернігівській області надійшло звернення про появу піни та неприємний запах на ділянці річки по вулиці Гонча поблизу впадіння в неї зливовипуску Чорторіївського яру. Фахівцями Екоінспекції здійснено обстеження берегової зони та відібрано проби вод в місці зазначеному в зверненні, а саме зливовипуску «Чорторіївський рівчак» та річки Стрижень нижче впадіння зливовипуску, а також фоновий створ – річки Стрижень вище за течією.

За результатами проведених гідрохімічних досліджень дійсно в створі річки Стрижень нижче впадіння «Чорторіївського рівчака» зафіксовано погіршення якісного та кількісного складу вод, а саме перевищення встановлених гранично допустимих нормативів для водойм господарсько-побутового призначення вмісту органічних речовин за ХСК та БСК5, та заліза загального. Наразі в створі річки Стрижень вище «Чорторіївського рівчака» показники знаходяться в межах норми.

На ділянці річки по вулиці Гетьмана Полуботка в районі Чернігівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану зафіксовані також незначні перевищення вмісту показників ХСК та БСК5, а також заліза загального. Вміст розчиненого кисню вище нормованого вмісту, який становить 4,0 мг/дм3.

За результатами проведених заходів, з метою забезпечення відповідного попередження забруднення водних об’єктів необхідні матеріали направлено до Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

Звертаємось до мешканців міста – запобігати здійсненню скидів стічних господарсько-побутових вод, забрудненню та засміченню прибережних захисних смуг з метою попередження негативного впливу на водні об’єкти.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці