Перлини весняного пробудження

Перші квіти, що вибиваються з-під снігу та вбираються у яскраві кольори, завжди створюють особливу атмосферу очікування весни. Ці ранні вісники, відомі як первоцвіти, мають важливе значення і є символом відродження, надії і нового початку.

Підсніжник білосніжний (Galanthus nivalis) - один з найпопулярніших представників весняних квітів, який занесений до Червоної книги України. Це невеликі дрібні рослини з родини Амарилісових, які відомі своїми білими квітами з вузькими зеленими смужками, вони часто з'являються ще до того, як сніг повністю розтане. Ці первоцвіти ростуть переважно у листяних лісах і чагарниках у Карпатах та західних лісостепових районах.

Сьогодні підсніжники потребують особливої уваги та захисту, адже багато  місць, де вони колись росли великою кількістю, на жаль, з кожним роком зменшується. Щорічно у період березня та квітня в Україні знищуються мільйони цих квітів. І це все наслідки недбалого ставлення людини до природи, оскільки дуже багато охочих з весняних квітів хочуть отримати прибуток.

У народі підсніжник називають “молочною квіткою” або “сніговим дзвіночком”. Він є дуже цінною декоративною рослиною з отруйною цибулиною. Із зростанням забудови та зменшенням природних місць його зростання, підсніжник потребує особливої уваги та охорони - тому ця невелика рослина занесена до Червоної книги України.

Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області проведена роз’яснювальна робота у місцях можливої реалізації ранньоквітучих об’єктів рослинного світу. Крім того, злісних порушників притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів. Адміністративні матеріали складено відповідно до частини першою статті 881 та статей 90, 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Всі необхідні матеріали передано до місцевих судів для подальшого їх розгляду.

Тож закликаємо кожного не знищувати ці квіти, а дбати про їхнє збереження. Замініть букет із червонокнижних весняних квітів на поїздку до локації їх зростання, адже зривання кількох рослин первоцвіту призводить до знищення десятків насінин, які в майбутньому могли б дати нове покоління.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці