Всесвітній день переробки

Щороку Земля дає людству мільярди тонн природних ресурсів, але в недалекому майбутньому вони можуть закінчитися. Тому ми маємо вже сьогодні розмірковувати над тим, що викидаємо на смітник. Різноманітні матеріали для пакування, використаний папір, пластик, скло та багато чого іншого — якщо все це піддавати вторинній переробці, можна зберегти велику частину природних ресурсів для наступних поколінь. Тож необхідність вторинного використання відходів, правильна утилізація та впровадження екологічно-виваженої поведінки зі сміттям у власному побуті вже давно стала для людини ключовим питанням збереження навколишнього природного середовища.

У багатьох країнах світу 18 березня відзначається Всесвітній день переробки або Global Recycling Day, який спрямований привернути увагу суспільства до проблеми відходів та популяризувати переробку як важливий елемент сталого розвитку. Цей день виник завдяки потребі звернути увагу на зростання обсягів відходів,  необхідності ефективного їх управління та спонукання до роздумів про способи мінімізації відходів і максимізації їх повторного використання.

Варто пам’ятати, що 60 кг зібраної макулатури збережуть життя одного дерева, виробництво 1 т скла зі склобою зменшить використання піску на 600 кг, вапняку – на 170 кг, кальцинованої соди – на 190 кг, польового шпату – на 170 кг та зменшить споживання енергії на 40%, переробка однієї пластикової пляшки економить енергію, якої вистачає на 4 години роботи лампочки потужністю 100 Ватт. Процес переробки пляшки на 20% менше забруднює повітря й на 50% — воду, ніж її виробництво з первинної сировини. Замість того, щоб викидати відходи на смітник, переробка дозволяє їх використовувати знову, тим самим зменшуючи потребу у виробництві нових матеріалів.

Вже сьогодні кожен може зробити внесок у зменшення накопичення відходів та дати сміттю друге життя і цим подбати про екологію! Нехай цей день стане приводом для всіх задуматися над нашими діями та внести свій вклад у збереження планети для майбутніх поколінь.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці