22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення оголосити 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. Мета проведення цього дня полягає у підвищенні обізнаності населення про значення та важливість води для життя на Землі. Сьогодні вона стала ключовим засобом, необхідним для нормального функціонування суспільства. Чисті прісні води є дорогоцінним і все більш обмеженим природним ресурсом.Початок форми

Територія Чернігівської області розташована в межах Дніпровсько-Донецького артезіанського басейну і входить у склад Поліської біокліматичної зони, характеризуючись надмірною вологістю. Поєднання таких сприятливих географічних, кліматичних, геологічних і гідрогеологічних умов території обумовили формування тут значних ресурсів підземних вод.

Для централізованого водопостачання міста Чернігова вода видобувається із підземних горизонтів – сеноман - нижньокрейдяного та бучацького. Якість її переважно залежить від того, що джерелами водопостачання є артезіанські свердловини, глибина яких коливається від 81 до 750 метрів. Також існують родовища мінеральних вод – це мінеральні столові води з низьким вмістом мінералізації (1–5 г/дм³) і відсутністю специфічних компонентів, які приурочені до середньоюрських відкладів.

На території Чернігівщини, як і в інших регіонах України, спостерігається забруднення водойм і річок через скидання промислових, побутових та сільськогосподарських відходів, що негативно впливає на довкілля та загрожує здоров'ю населення. Крім того, зміна клімату призводить до маловодності річок і озер через високі температури, а деякі водні ділянки можуть навіть пересихати.

Збереження довкілля – це наша спільна місія, яка передбачає уникання засмічення, раціональне використання води та інших ресурсів і бережливе ставлення до екосистем.

Думайте про майбутнє та дійте відповідально! 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці