Квітка-первоцвіт та її незвичайні властивості

Під час весняного пробудження спостерігається неперевершена гра кольорів і ароматів, яка починається з появою перших квітів після зимового спокою. Одним із символів приходу тепла та відновлення життя в природі є ніжний первоцвіт, відомий також як сон-трава. Ця квітка має особливе значення в багатьох культурах та екосистемах, але її чисельність зменшується, потребуючи термінової охорони.

Як тільки розтане сніг, з товстого чорного кореневища починають відростати невисокі квітконосні стебла з поодинокими квітками на верхівці – це сон лучний (Pulsatilla pratensis) рослина, яка відома своєю вражаючою красою та вираженими лікарськими властивостями. Ця рослина також відома як сон-трава, анемона, сон-зілля, сонник та належить до родини Жовтецеві (Ranunculaceae). Сон лучний охороняється в Регіональному ландшафтному парку «Міжрічинський». Крім того, на території Чернігівщини розповсюджені такі види як: сон великий (Pulsatilla grandis) та сон розкритий (Pulsatilla patens). Ці первоцвіти занесені до Червоної книги України.

Поява перших квітів сон-трави збігається з початком сокоруху в берези та є ознакою початку весни. Зовні ці квіти нагадують пухнасті тюльпани, адже рослини покриті густими, м’якими, золотистими або сріблястими волосками. Вони сприяють високій холодостійкості, тому їх не пошкоджують весняні заморозки. Квіти сон-трави легко впізнати за гарним фіолетовим забарвленням.

Цікаві факти:

Назву рослина отримала через те, що її квітки у вітряну погоду та вночі закривають пелюстки й низько схиляються, ніби засинають. У народній медицині її використовують як анестетик, протимікробне, седативне. Відвар, виготовлений із сон трави уповільнює ритм серця і стимулює дихання. Як правило, цю рослину використовують для лікування хворих гіпертоніків, при прискореному серцебитті, а також як натуральне снодійне. До того ж, свіжа рослина досить отруйна, спричинює на шкірі опіки: водянисті, а то й криваві пухирці.

Охорона сон-трави потребує спільних зусиль усіх, хто прагне зберегти різноманіття та красу природи. Важливо підтримувати ініціативи щодо охорони природних ландшафтів та збереження екосистем, де зростає ця вразлива квітка. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці