Виконавче провадження на користь держави – міська рада сплатила понад 10 тисяч гривень за самовільне водокористування

Майже два з половиною роки судового процесу знадобилося, щоб одна з міських рад Чернігівської області сплатила збитки, завдані порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

До відома: у жовтні 2021 року Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області було подано позов до Охрамієвської сільської ради Корюківського району про стягнення суми збитків, заподіяних державі в результаті самовільного використання води.

Так, при перевірці водогосподарської діяльності Охрамієвської сільської ради Корюківського району, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області було встановлено, що сільською радою за період з 01.01.2018 року по 09.06.2020 року  самовільно (без дозволу) здійснювався   забір  води   із   артезіанської   свердловини,   яка   знаходиться  в   с. Охрамієвичі, що є порушенням вимог статей 44 та 49 Водного кодексу України.

          За фактами виявленого порушення Екоінспекцією було здійснено розрахунок збитків, заподіяних державі, та направлено  претензію для її добровільного відшкодування. Проте, сільська рада завдані збитки не у Чернігівській області звернулась до суду для стягнення їх в примусовому порядку.

У подальшому ухвалою від 26.11.2021 у порядку статті 52 Господарського процесуального кодексу України Господарський суд Чернігівської області замінив по цій справі первісного відповідача Охрамієвську сільську раду  на її правонаступника – Корюківську міську раду.  В ході судового процесу позов Екоінспекції в першій інстанції було задоволено повністю.

Однак, не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції Корюківська міська рада скерувала до суду апеляційну скаргу. Рішення Господарського суду Чернігівської області  було змінено, а позовні вимоги задоволено частково.

На сьогодні органи Державної виконавчої служби забезпечили виконання рішення суду за позовом  про відшкодування збитків, завданих порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Корюківська міська рада заплатила шкоду, якої завдала Охрамієвська сільська рада самовільним використанням води з артезіанської свердловини. Кошти спрямовано до бюджету.

Працюємо на Перемогу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці