Рись Євразійська Lynx lynx L.

Клас — Ссавці;

ряд — Хижі;

родина — Котові;

Один з 4-х видів роду, один вид роду в фауні України.

Природоохоронний статус виду: Рідкісний.

 

Чернігівщина, багата природним розмаїттям, служить домівкою для численних видів рослин і тварин. Одним із символів дикої природи цього регіону є рись Євразійська (лат. Lynx lynx L.)  - захоплюючий та надзвичайно великий кіт занесений до Червоної книги України, який відіграє важливу роль у збереженні природного балансу.

Рись Євразійська  (лат. Lynx lynx L.) - це хижа тварина з родини Котових (Felidae), класу Ссавці (Mammalia). Вона має компактну тілобудову, довгі кінцівки та великі круглі вуха з густим хутром. Основна характерна риса Євразійської рисі - це довгі вузькі кінчики вух, які мають чорний кінець.

 

Рись, схожа на велику кішку, має щільне хутряне покриття, в основному забарвлене в сіро – коричневий відтінок. Довгі кінчики на вухах, пухнастий хвіст і густе хутро допомагають їй виживати в холодних кліматичних умовах свого середовища. Жодний інший представник родини котячих не пристосований до снігу так добре, як рись. Дорослі особини досягають довжини близько 70-150 см, включаючи її хвіст. Самці важать близько 20-25 кг, тоді як самки трохи менші, становлячи 17-22 кг.

 

Рисі живуть в різних умовах. Вони найбільш поширені в території з великими лісовими масивами, де вони можуть полювати на свою здобич. Рись - вимоглива до середовища тварина, їм потрібні густі ліси з великою кількістю тихих місць для полювання та відпочинку. Однією з найхарактерніших рис Євразійської рисі є її високий рівень незалежності. Вона великий самітник і проводить більшу частину свого життя в незалежності. Сім'ї рисів складаються тільки під час розмноження. Територія самця може займати до 200 кілометрів, тоді як територія самки може бути трохи меншою.

 

Рисі – виключно хижаки. Їх основною здобиччю є гризуни, такі як зайці лісові куниці, птахи, а іноді й риба. У них відмінно розвинений слух і зір, що допомагає їм успішно полювати в умовах низької видимості при цьому вони використовують свої потужні передні лапи для полювання.

 

Цікаві факти про рись!

·        Під час ходьби або бігу задні лапи рисі ступають точно по відбитках передніх лап.

·     Рись, яка атакує свою жертву, здатна стрибати на відстань до 4 метрів. При цьому вона переслідує здобич максимум 80 метрів, а потім втомлюється і відступає.

·        За день доросла рись повинна з'їдати близько 2 кілограмів м'яса.

 

Сьогодні в Україні налічується близько 500 особин Євразійської рисі. На території Чернігівської області рись помічена на околицях лісових масивів, де вона може знайти достатньо харчових ресурсів. Так, за результатами зимового обліку тварин на територіях мисливських угідь Чернігівської області, який провели у січні-лютому 2024 року нараховується 44 особин Євразійської рисі. Однак, слід зазначити, що рись є дуже рідкісним видом, з 1994 року цей вид занесений до Червоної книги України, природоохоронний статус виду - підкісний і вимагає особливої  уваги у збереженні та охороні їх природного середовища. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці