Державна екологічна інспекція у Чернігівській області відкрила свої двері для майбутніх екологів, студентів ІІІ – V курсів кафедри екології, географії та природокористування Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченк

30 квітня, вже вкотре Державна екологічна інспекція у Чернігівській області відкрила свої двері для майбутніх екологів, студентів ІІІ – V курсів кафедри екології, географії та природокористування Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка. Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Валентина ДЗЮБА провела лекції на яких, інформувала студентів про актуальні екологічні проблеми Чернігівської області, поділилася власними поглядами на захист навколишнього природного середовища та закликала студентів приєднатися до рядів екологів. Також були обговорені питання професійної підготовки і мотивації, що спонукає студентів обирати саме цю галузь.

На цій зустрічі студенти мали унікальну можливість отримати практичний досвід у визначенні показників якості гідрохімічного складу поверхневих та зворотних вод:

1.    ознайомилися з методикою відбору проб поверхневих та зворотних вод;

2. визначали вміст забруднюючих речовин у відібраних пробах поверхневих вод, набуваючи практичний досвід у вимірюванні концентрацій різних хімічних речовин, маючи змогу проаналізувати отримані результати;

3.   ознайомилися з методикою застосування засобів вимірювальної техніки та лабораторних методів контролю якості води та ґрунту, що допомогло їм здобути уявлення про сучасні технології та інструменти, які використовуються в екологічних дослідженнях контролю навколишнього природного середовища.

Сьогодні, фахівці Екоінспекції на зустрічі акцентували увагу на важливості використання результатів інструментально-лабораторного контролю під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) за додержанням вимог природоохоронного законодавства територіальними органами центральних органів виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності і господарювання, громадянами України, юридичними особами. Крім того, зазначили основні вимоги до цього напрямку інспекційної діяльності, вказавши на необхідність високої точності і об'єктивності при здійсненні вимірювань, аналізів, та важливості відповідності процедур і методик вимірювань встановленим стандартам та нормативам.

В лабораторії Екоінспекції спільно з фахівцями відділу інструментально-лабораторного контролю студенти мали змогу здійснити вимірювання показників складу та властивостей зразків проб ґрунтів з метою встановлення факту їх забруднення

Знання, отримані під час зустрічі, надали студентам чітке уявлення про те, як використовуються отримані дані у реальній практиці екологічного контролю та які саме вимоги вони повинні враховувати у своїй майбутній професійній діяльності.

Такі практичні заходи стають джерелом натхнення для майбутніх екологів та мотивують до активної діяльності у збереженні довкілля, сприяючи збалансованому і сталому розвитку нашого світу.













ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці