На Чернігівщині оголошено нерестову заборону на вилов водних біоресурсів!

Масштабна російська агресія з першого дня війни створила чимало екологічних загроз для нашої країні. Серед наслідків війни: чималі руйнування в природі, зменшення біологічного різноманіття, забруднення землі, води, атмосферного повітря тощо.

Тож зараз, як ніколи, слід подбати про захист навколишнього природного середовища і, не зважаючи на воєнний стан, раціонально підходити до використання природних ресурсів.

 

У цьому контексті: з 11 квітня 2022 року в Чернігівській області запроваджено заборону на вилов риби під час нересту. Тобто дозволено виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом, і лише у дозволених місцях. Зроблено це передусім для того, щоб риба мала можливість спокійно дати потомство та збільшити популяцію.

Правилами любительського та спортивного рибальства заборонено здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову – 3 кілограми. Заборонено пересування плавучих засобів (човнів), організацію змагань з рибальства та проведення підводного полювання.

Встановлено також заборону проведення вибухових та гідротехнічних робіт, видобуток піщано-гравійної суміші, розчистки русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо.

Суворо заборонені сітки, неводи, електроприлади, що створюють ударні навантаження та хімічні сполуки та можуть призвести до недієздатності риби чи зашкодити іншим видам водних організмів. Не можна здійснювати лов водних живих ресурсів із застосуванням вибухових і отруйних речовин, вогнепальної та пневматичної зброї, способом багріння, спорудження гаток, запруд та спускання води з рибогосподарських водойм.

Детальніше про терміни нерестової заборони, місця, відкриті для любительського рибальства однією поплавковою вудкою та нерестовищами, ви можете дізнатися за посиланням: https://darg.gov.ua/files/21/03_30_nerest_chernihiv.pdf

 

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області ж просить рибалок зважати на визначені заборони та відповідальність, що неодмінно чекатиме на правопорушників природоохоронного законодавства!  Памятайте,  що від того, як пройде нерест водних біоресурсів, залежатиме відновлення їх різноманіття у водоймах Чернігівщини.

І ще: уникайте відвідування ділянок місцевості, в тому числі берегів водойм, де могли стояти ворожі війська! Бережіть життя і природу!

   

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці