Введено літньо-осінню заборону на вилов раків!

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області повідомляє, що з 1 серпня поточного року в області введено літньо-осінню заборону на вилов раків, що триватиме до 20 вересня поточного року включно.

В цей період у раків відбувається заміна всього хітинового покриву, що прикриває тіло рака, а також оновлюються зябра та травна система цього річкового мешканця. Помінявши хітиновий покрив, рак деякий час проводить в своїй норі, чекаючи затвердіння нового покриву. В цей час линяючий рак досить вразливий, малорухливий і з легкістю може стати здобиччю для хижої риби та браконьєрів. Тому й передбачені певні заборони та обмеження з приводу їх вилову.

Так з метою здійснення державного контролю за охороною річкових раків під час другої линьки Чернігівським рибоохоронним патрулем виданий відповідний наказ від 26.07.2022 № 72-од, яким заборонено промисловий та любительський лов річкових раків у зоні дії контролю.

Лов цих членистоногих під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3 332 грн та штраф – до 680 грн.

Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екз. раків на водоймах загального користування та 50 екз. – на водоймах, де впроваджене платне рибальство.

До відома: линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих – щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може продовжуватися до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці