Спалювання сухостою, сухої трави та чагарників під час воєнного стану може розцінюватися як акт диверсії

Часто кожен з нас, є свідком того, що люди спалюють траву, особливо це відбувається на початку осені, коли люди бездумно здійснюють спалювання сухої трави, сухостою, залишків рослинності, сміття, опалого листя, тощо. Нажаль, вони не усвідомлюють, що роблячи такі дії, завдають великої шкода навколишньому середовищу та природі, оскільки у підсумку ситуативних пожеж, гине багато рослинності та звірів.

 Як відомо, на початку весни 2022 року відбулося внесення змін до статті 113 Кримінального кодексу України стосовно підвищення покарання за навмисні підпали сухостою. «Диверсія» - стаття 113 Кримінального кодексу України  (Вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення) доповнена частиною 2 – «ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту караються позбавленням волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

Часто люди нехтують та не дотримуються чинного законодавства, але наразі є вже багато випадків, коли представники правоохоронних органів фіксують правопорушення та виписують штрафи. Водночас, постійно активно проводиться інформаційно-розяснювальна робота серед громадськості щодо дотримання законодавства у плані дотримання правил пожежної безпеки.

Також варто зауважити, що під час воєнного стану витрачаються додаткові сили, засоби та кошти для боротьби з загоряннями. Пожежні дружини, лісова охорона, інші сили та засоби залучають для ліквідації таких пожеж.

Ще досі, в час війни, ми маємо людей, які палять траву. Мабуть, вони не до кінця усвідомили, що в Україні достатньо пожеж від авіаударів та бомб російських окупантів.  

Тож вкотре нагадуємо – «Шановні громадяни, будьте свідомими, бережіть своє життя, життя ближніх! Бережіть довкілля! Перестаньте палити траву та створювати пожежну небезпеку»!

Все буде Україна і слава Україні!!!!  


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці