Зимувальні ями

Щороку, з настанням холодної пори року у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку підводних мешканців. Зокрема, знижується температура води, поступово зменшується світлий період доби, водойми вкриваються кригою, зверху його завалює сніг, і, відповідно, освітленість падає ще сильніше.

Риби, кормова база яких недостатня, знижують життєву активність, збиваються в зграї, шукають для зимівлі підходящі місця. В зимувальних ямах збираються особини одного віку і розміру. Так їм простіше переносити холод, щільно збиваючись в зграї. Тож, для браконьєрів риба стає «легкою здобиччю».

З метою збереження водних біоресурсів, щорічно з 1 листопада розпочинається заборона на лов риби у зимувальних ямах, яка триватиме до нерестової заборони. За порушення правил рибальства на зимувальних ямах передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності.

Інспекцією будуть створені оперативні рейдові бригади з числа державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища спільно з представниками правоохоронних органів, ЗСУ, прикордонної служби та громадськими інспекторами з охорони довкілля. Тож, Держекоінспекція у Чернігівській області закликає громадян бути свідомими і не порушувати встановлені обмеження та чинне природоохоронне законодавство!


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці