Ключові цифрові показники інспекційної діяльності - 2021

Підсумовуючи роботу Державної екологічної інспекції у Чернігівській області у 2021 році нам є про що прозвітувати.

 

Так, одним із пріоритетних напрямів діяльності було проведення заходів державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища.

 

У звітному періоді інспектори здійснили 1 913 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства, склали 1 776 протоколів за порушення у сфері охорони навколишнього природного середовища, 47 - передали до суду. До адміністративної відповідальності вдалося притягнути 1 822 особи та стягнути штрафів на суму 557 039 гривні.

 

73 перевірки у сфері охорони навколишнього природного середовища було проведено у складі з громадськими інспекторами з охорони довкілля.

 

Збитки, нанесені державі внаслідок порушень природоохоронного законодавства, склали 57 917 942 гривні, з них 12 802 639 гривень – завдані правопорушеннями невстановленими особами. Тому відповідні заяви про злочини з наданням необхідних матеріалів протягом року передавалися до правоохоронних органів для встановлення осіб порушників. Загалом правоохоронцям було передано 64 справи, 39 з яких – по справам з ознаками кримінальних правопорушень.

 

Найбільші порушення природоохоронного законодавства фіксувалися Бобровицькому, Борзнянському, Варвинському, Городнянському, Козелецькому, Корюківському, Менському, Ніжинському, Прилуцькому, Ріпкинському, Сосницькому, Сновському, Талалаївському, Чернігівському районах. Серед них: непоодинокі випадки незаконних рубок дерев у прибережних смугах річок, а також полезахисних смугах, порушення заготівлі та вивезення деревини, незаконне видобування корисних копалин, самовільне зайняття земель водного фонду, засмічення (забруднення) земель, незаконне добування тварин, занесених до Червоної книги України, та ін.

 

Слід відмітити, що взаємодія з органами влади мала важливе значення для протидії правопорушенням у сфері лісокористування, боротьби з незаконною порубкою лісів та тіньовим обігом деревини. Для прикладу, за результатами однієї із проведених спільних нарад в органах прокуратури області було прийняте рішення про вжиття додаткових заходів та підвищення ефективності виявлення, розкриття та розслідування правопорушень, пов’язаних з незаконною порубкою лісів та тіньовим обігом деревини.

За результатами претензійно-позовної діяльності Інспекцією було пред’явлено 281 претензія на загальну суму 5 217 701 гривень, по 245 претензіям – відшкодовано збитки на користь держави 3 559 304 гривні.

 

Забезпечено право громадян на звернення та доступ до публічної інформації. Зокрема, опрацьовано 364 звернення від громадян, що надійшли до Державної екологічної інспекції в Чернігівській області, у тому числі 24 колективних.  Здебільшого звернення стосувалися питань поводження з відходами, збереження рослинного світу та незаконного знесення зелених насаджень, земельних ресурсів, збереження водних об’єктів, забруднення атмосферного повітря та ін. Надано 81 відповідь на запити на публічну інформацію.

 

Окрім того, задля оперативного реагування на випадки порушення природоохоронного законодавства протягом року в Інспекції функціонувала «гаряча» телефонна лінія, на яку надійшло  70 звернень від громадян.

Також забезпечувалось спілкування з громадськістю через засоби масової інформації. Так, завдяки співпраці з регіональними ЗМІ протягом року здійснено 45 виступів, у інтернет-ресурсах області оприлюднено 460 інформаційних матеріалів щодо діяльності Інспекції.

 

Екологічні питання висвітлювалися й на офіційному веб-сайті Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, велася сторінка у соціальній мережі Facebook. Загалом близько 474 тематичних повідомлень було розміщено через ці ресурси.

 

Звичайно, зроблено немало, однак залишаються і проблемні питання, що потребують постійного контролю та конструктивного вирішення. Одна з найперших, проблема утилізації відходів, не менш важливі – забруднення водоносного горизонту, безгосподарські артезіанські свердловини, пожежі в екосистемах, незаконна вирубка лісів і браконьєрство. Тож, колектив Інспекції планує свою роботу на новий рік для забезпечення впровадження державницької політики у сфері захисту навколишнього природного середовища.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці