Заборона на лов раків

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області інформує, що згідно наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Чернігівській області № 109-од від 21 листопада 2022 року на водоймах Чернігівської області діятиме заборона на вилов річкових раків з 01 грудня 2022 року по 30 червня 2023 року включно.

Саме на цей період  у раків припадає сезон розмноження, виношування ікри та першої линьки. Тому вкрай важливо «не турбувати» річкових мешканців у цей час та зменшити антропогенний вплив на водойми.

Метою заборони є забезпечення охорони цього виду водних біоресурсів під час природного відтворення для збільшення його запасів у водоймах та невиснажливого використання.

На водоймах області в цей період буде тривати робота по виявленню фактів порушення встановленої заборони. Винні особи притягуватимуться до відповідальності згідно законодавства.

Слід нагадати, що окрім адміністративної відповідальності (штрафні санкції сягають 680 грн.) може наступити і кримінальна відповідальність згідно ч. 1 ст. 249 Кримінального Кодексу України, оскільки розмір збитків за один екземпляр незаконно виловленого річкового рака становить 3332 грн.

Тож, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області закликає громадян пам’ятати про встановлені заборони, передбачену за їх порушення відповідальність та дбайливо ставитися до природи! 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці