Цьогоріч вперше на водоймах Чернігівської області вводиться заборона на вилов щуки

Напевно одним із найбажаніших уловів для рибалок в нашому регіоні є щука. Проте незабаром рибалкам доведеться відмовитися від спокуси впіймати бажаний трофей, оскільки вже з 15 лютого 2023 року діє заборона на добування (вилов) щуки. Заборона вводиться з метою захисту плідників у переднерестовий та нерестовий період та діятиме до 31 березня 2023 року.

Заборона на вилов щуки в Україні вводиться цього року вперше. Дане рішення є вельми логічним, адже у цього виду риб нерестовий період починається при температурі воді 3-50С, що відрізняється від нерестових температур інших мешканців місцевих водойм. Відтак, термін нерестової заборони на вилов щуки має поширюватися не тільки на період відкладення ікри, але й на час переднерестової активності. Адже безпосередньому нересту щуки передує переднерестова міграція, під час якої відбувається остаточне дозрівання ікри у самок та молок у самців. В цей період щука є особливо вразливою до вилову.

Тож, звертаємо увагу, що за недотримання встановленої заборони  на порушників чекає адміністративна, чи навіть кримінальна відповідальність, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за один екземпляр незаконно добутої щуки становить наразі 3468грн.

Разом з тим нагадуємо, що заборона на вилов риби на зимувальних ямах діє до початку весняно-літньої нерестової заборони 2023 року.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці