Збережемо первоцвіти разом

З першим подихом весни, коли сонячні промені ледве прогрівають землю, з’являються перші весняні квіти (первоцвіти): підсніжник білосніжний (звичайний), цибуля ведмежа (черемша), сон лучний  та інші червонокнижні рослини, які зростають переважно на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду.

Утриматися, щоб не зірвати першу квітку весни, важко - спокуса до весняної краси, але існує інша причина – нажива! Саме тому з появою провісників весни ми спостерігаємо зірвані букети первоцвітів на вулицях та ринках міст.

Слід розуміти, що під час збору ранньоквітучих червонокнижних рослин наноситься нищівна шкода природі – рослина втрачає можливість утворити насіння та дати нове покоління.  Також повне знищення рослини відбувається, якщо її вирвати з цибулиною.

Тож з метою попередження незаконного збирання, транспортування та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин протягом зимово-весняного періоду по всій території України проводяться заходи з охорони червонокнижних видів рослин.

Держаною екологічною інспекцією у Чернігівській області з цією метою на  виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 30 січня 2023 року № 78, на території області спільно з представниками поліції, державної лісової охорони, служби державної охорони ПЗФ та громадськістю вживатимуться посилені заходи, щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу.

Нагадаємо! Відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на порушників порядку придбання, збуту або ж розповсюдження об’єктів рослинного світу чекатиме штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, або занесені до Червоної книги України, розмір штрафних санкцій значно зросте і становитиме від 1700 до 3655 гривень.

Зауважуємо, що задля білосніжної квітки, у воєнний час йти до лісу НЕБЕЗПЕЧНО! Будьте свідомими, бережіть себе і природу!

Довідково: Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Більша частина первоцвітів занесена до Червоної книги України та підлягає суворій охороні: їх ЗАБОРОНЕНО зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці