Будьмо свідомими при поводженні з відходами

Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області з’ясовано, що в порушення вимог природоохоронного законодавства деякі несвідомі надавачі послуг з відкачування вигрібних ям замість вивезення нечистот на каналізаційні очисні споруди міста Чернігова зливають їх на рельєф місцевості, що призводить до забруднення земель небезпечними речовинами.

Так, фізична особа-підприємець, який проживає в селі Новоселівка Чернігівського району і власним транспортом надає послуги з відкачування вигребів у населення, маючи договір на приймання рідких побутових відходів на зливовій станції КП «Чернігівводоканал», в поточному році неодноразово зливав рідкі побутові відходи в полезахисних смугах та землях сільськогосподарського призначення біля сіл Вознесенське, Киселівка, Товстоліс Чернігівського району.

24 березня 2023 року фахівцями Інспекції, спільно з представниками органів Національної поліції, проведено огляд територій, на яких зафіксовано факти зливу нечистот вказаним підприємцем і здійснено відбір проб ґрунтів для проведення аналітичних досліджень та з’ясування рівня забруднення земель. По цьому факту Чернігівським районним управлінням поліції ГУНП в Чернігівській області порушено кримінальну справу, до якої будуть долучені розрахунки шкоди, заподіяної державі в результаті забруднення земель через порушення природоохоронного законодавства, що будуть проведені Інспекцією за результатами дослідження ґрунтів.

Державна екологічна інспекція вкотре нагадує про неухильне дотримання вимог природоохоронного законодавства та попереджає, що за псування та забруднення земель настає адміністративна та кримінальна відповідальність. Згідно статей 82 та 52 КУпАП сума штрафу, яка накладається за вказані правопорушення, становить 340 - 1700 грн, згідно  статті 239 Кримінального Кодексу України такі дії караються штрафом від 17 000 грн до 68 000 грн або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці