Стан місць зберігання непридатних хімічних засобів захисту рослин на території Ніжинського району Чернігівської області

У січні цього року у складі інвентаризаційної комісії державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Екоінспекції у Чернігівській області проведено перевірку умов та місць зберігання непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, які утворилися в радянські часи в результаті діяльності колишніх колгоспів. 

 

У ході інвентаризації встановлено, що станом на січень 2024 року на території Ніжинського району зберігається 56,8 тон небезпечних речовин, які розміщенні
в 11 місцях на території Носівської, Борзнянської міських та Макіївської сільських рад Ніжинського району.  В обстежених місцях зберігання отрутохімікатів умови зберігання незадовільні. Здійснюється постійний негативний вплив на об’єкти довкілля.

 

Посадовими особами органів місцевого самоврядування не вживаються заходи для створення умов безпечного зберігання небезпечних речовин, самі склади піддаються руйнуванню та розкраданню. Кошти місцевих бюджетів на проведення заходів щодо покращення умов зберігання чи утилізації непридатних до використання пестицидів
не виділяються.

 

З метою зменшення негативного впливу на об’єкти довкілля місць зберігання непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, причетним органам самоврядування необхідно забезпечити облаштування місць тимчасового зберігання пестицидів відповідно до вимог екологічної безпеки, провести перезатарення отрутохімікатів у закриті ємності та встановити дієвий контроль за станом об’єктів з метою недопущення їх руйнування та розкрадання.





ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці