Самовільне спалювання листя та сухої трави – поза законом

Із  настанням весни та плюсової температури повітря, громадяни починають господарювати на городах, подвір’ях, прилеглих територіях. Часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, різного сміття. У такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти та порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.

Щорічно, під час спалювання сухої рослинності, звичайна людська недбалість й необачність призводить до загоряння господарських будівель, житлових будинків, транспортних засобів. Особливо сільгосппали небезпечні, коли землі, на котрих люди випалюють суху рослинність, межують із лісовими масивами, оскільки це може призвести до поширення вогню на лісові ділянки і виникнення вже лісової пожежі.

Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків становить велику небезпеку та завдає значних збитків.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області нагадує, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою штраф за самовільне випалювання рослинності або її залишків становить:

·        від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 060 грн до 6 120 грн);

·        від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів посадових осіб (від 15 300 грн до 21 420 грн).

Упродовж пожежонебезпечного періоду забороняється випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали) відповідно до Правил пожежної безпеки в лісах України, затверджених наказом Державного комітету лісового господарства України від 27.12.2004 № 278.

Будьте свідомими! Не випалюйте суху траву та сміття на присадибних ділянках, дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки, адже одна іскра може спричинити масштабні пожежі!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці