20 березня – Всесвітній день Землі

20 березня щорічно відзначається День Землі – свято, присвячене підтримці та захисту нашої планети. Саме сьогодні настає день весняного рівнодення, коли біологічний ритм планети зазнає змін і переходить на новий етап у своєму розвитку.

 

Засновник цього дня – американський громадський діяч Джон Мортон, у 1840-х роках розгорнув компанію з висаджування дерев і чагарників у рамках програми дбайливого ставлення до довкілля кожного громадянина країни. Ставши секретарем штату Небраска у 1872 році він запропонував встановити спеціальний день, присвячений озелененню. Жителі штату висадили близько мільйона дерев, і незабаром їх ініціатива переросла в громадський рух. Починаючи з 1970 року, сенс свята розширився до загальної ідеї охорони навколишнього середовища, і з’явилася нова назва — День Землі, який став загальнонаціональним. А вже у 1971 році ООН офіційно визнала це свято як Всесвітній день Землі.

 

Мета цього дня полягає у тому, щоб привернути увагу громадськості до нашої спільної планети – Земля, нагадати людям про важливість екологічного балансу і збереження природних ресурсів та об'єднатися задля захисту біорізноманіття, водних ресурсів, лісів, атмосфери та боротьби з забрудненням навколишнього середовища.

Свято призначене сприяти поширенню усвідомлення про необхідність збереження довкілля, щоб забезпечити довгострокову стабільність екосистеми планети.

 

Кожен із нас може внести свій вклад – чи то через мінімізацію використання пластику, енергоефективність, чи активну участь у програмах з відновлення екосистем. Від наших дій залежить майбутнє нашої планети, і День Землі - це чудова нагода почати діяти для її блага.

Початок форми

 

Пам’ятаймо, що Земля – це надзвичайно цінний дар, який нам дала природа. 

Це наш спільний дім, дбати про який – наш обов’язок. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці