21 березня – Всесвітній день лісів

 Землі лісового фонду Чернігівської області становлять третю за обсягом площу в Україні і складають майже 748 тисяч гектарів, що становить 7% від загального лісового фонду країни та 23% від території області. Вони сприяють формуванню клімату, постачають кисень, очищують атмосферу від шкідливих викидів, зберігають водні ресурси, забезпечують харчування тварин та створюють здорове середовище для людей.

 

Чернігівська область розташована в полісько-лісостеповій зоні Придніпровської низовини. Значна частина її території вкрита змішаними лісами, що становлять 68% лісів області, переважно на півночі. Лісостепові ділянки зустрічаються лише на півдні. Дубово-соснові ліси, де сосна утворює верхній ярус, а дуб - нижній, є найпоширенішими.

 

Рідкісним явищем для Чернігівщини є ялинники природного походження, утворюючи перший ярус, дерева досягають тут висоти 30 метрів, а діаметр стовбурів 40-50 сантиметрів. Іноді можна спостерігати сосняки з чорною бузиною у підліску, які виникають через збагачення ґрунту азотом.

Найменш залісеною є південна частина Чернігівщини через високий рівень солі у ґрунтових водах. Відтворення лісів області відбувається переважно за рахунок створення лісових культур на площах після суцільних рубок, а лісорозведення – на площах, які не придатні для сільськогосподарського використання (в ярах, на пісках).

 

За підрахунками вчених, 1 гектар лісу за один сонячний день поглинає від 120 до 280 кілограмів вуглекислого газу та виділяє від 180 до 200 кілограмів кисню. Одне дерево середньої величини забезпечує достатню кількість кисню для дихання трьох людей. Хвойний ліс затримує до 40 тонн пилу, а листяний - до 100 тонн. Затримуючи танення снігів, ліс забезпечує вологу влітку, коли опадів недостатньо, що сприяє покращенню продуктивності місцевості і забезпечує наявність джерел води.

 

Кожен має можливість сприяти збереженню наших лісів, навіть якщо посадить лише одне дерево. Засадження рослин сприятливо впливає на поповнення лісового покриву та покращує екологічну ситуацію. Активна участь кожного громадянина в охороні лісів є важливим кроком у збереженні біорізноманіття та забезпеченні здорового середовища для майбутніх поколінь.

 

Розумне користування дарами природи – невід'ємне право людини.

Зберігаймо разом національне багатство України – ліси!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці