Альтернативи спалюванню сухого листя, гілля, сухостою у весняний період

Щороку восени та навесні мешканці приватних житлових будинків та дач активно спалюють гілки, суху траву та опале листя, не усвідомлюючи небезпеки та шкоди для навколишнього середовища, яку приносить цей процес. Крім того, велика кількість диму, що утворюється в процесі горіння, містить токсичні речовини, які можуть впливати на здоров'я людей та спричиняти забруднення повітря. Та мало хто знає, що опале листя та рослинні залишки можна перетворювати у цінне добриво, замість простого спалювання, альтернативою якого можуть бути такі методи.

 

1.       Компостування:

Це процес, який перетворює опале листя та інші рослинні залишки на корисний компост для ґрунту. Важливо шарувати листя з іншою органікою та родючим ґрунтом, уникаючи надмірно товстих шарів. Для компостування можна використовувати дощових черв’яків, каліфорнійських черв’яків або пробіотичні та біодинамічні препарати. Компост поліпшує стан ґрунту, зберігає вологу та температурний режим, запобігає росту бур’янів і служить поживним кормом для хробаків та інших організмів.

 

2.       Теплі грядки:

Однією з альтернатив є створення теплих грядок – це природні «грілки» для теплолюбних овочевих культур. Вони складаються з рослинних залишків, які під час розкладання виділяють тепло, що підігріває коріння рослин. Це допомагає їм витримувати нічні заморозки, перепади температур і холодні роси. Розкладання органіки також збагачує ґрунт поживними речовинами, що сприяє кращому росту і розвитку рослин, а також збільшує врожайність і тривалість плодоношення. Зазвичай для їх виготовлення з грядок виймають землю, заповнюють їх листям та іншою органікою і знову засипають землею, а можна просто розсипати листя по грядці та перекопати на пів лопати.

 

3.       Ґрунт для розсади та кімнатних рослин:

Опале листя можна скласти у великий поліетиленовий пакет разом з зеленими відходами (скошена трава, листя, гілля). Після розкладання цей органічний матеріал стане ідеальним для вирощування розсади та кімнатних квітів. Розкладання трав дасть йому необхідні мінеральні елементи, а структура листя забезпечить потрібну легкість, вологоутримуваність та пухкість.

 

4.       Мульчування опалим листям:

Мульча – це захисний шар, який покриває верхню частину ґрунту між рослинами або навколо них. Її призначення – запобігти вітровій ерозії, переущільненню через зливи та град, пересиханню, перегріву та переохолодженню, вимиванню поживних речовин і росту бур'яну.

Послідовність дій для отримання мульчі:

·          Зібрати опале листя та переконатися, що всередині немає пластику чи іншого сміття;

·          роздрібнити листя за допомогою косарки, дробилки або вручну;

·          покрити грядки шаром суміші мульчі товщиною приблизно 6-10 см;

·          краще комбінувати листяну мульчу зі штучною: щебнем, керамзитом, галькою;

·          забезпечити достатній запас мульчі на весь сезон.

Органічна мульча на кшталт листя при перегниванні перетворюється на поживні речовини, що підвищують кількість гумусу в ґрунті і відповідно, підвищують його родючість, тому органічну мульчу вважають найкориснішою.

 

Тому, варто звернути увагу на діючі альтернативи випалювання листя та сухої рослинності, слід лише спробувати, щоб у подальшому уникнути негативного впливу на природу та забезпечити її збереження.

 





ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці