Участь у заході «Боротьба з незаконним бурінням і забором підземних вод (TIGDA)», який проводився в Центрі гідрогеології Університету Малаги (CEHIUMA) у місті Малага, Іспанія

Начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Екоінспекції Ігор МИХАЙЛОВ взяв участь у заході «Боротьба з незаконним бурінням і забором підземних вод (TIGDA)», який проводився в Центрі гідрогеології Університету Малаги (CEHIUMA) у місті Малага, Іспанія. Організацію та проведення заходу забезпечувала Мережа Європейського Союзу з імплементації та правозастосування екологічного права (IMPEL).

 

Проєкт TIGDA  є одним з проєктів IMPEL  спрямованим на обмін знаннями та передовим досвідом щодо управління бурінням та видобутком підземних вод. Це включає в себе конкретні умови отримання дозволів, акредитацію, а також інструменти та методи правозастосування, що діють у різних країнах-членах ЄС для зменшення незаконного буріння та (надмірного) забору підземних вод, що сприятиме досягненню належного кількісного та якісного стану підземних водних об'єктів.

Під час заходу «Боротьба з незаконним бурінням і забором підземних вод (TIGDA)» відбулася презентація таких проєктів, як: TIGDA, «Earth Observation Project», «Заходи з регулювання наявного незаконного забору підземних вод у Литві», «Дії з виявлення та боротьби з незаконним забором води у регіоні Donana (Іспанія)», Diana (Румунія), «Незаконне буріння та видобуток корисних копалин у Іспанії. Методи виявлення (у тому числі з використанням супутників)».

 

У рамках заходу Ігор МИХАЙЛОВ брав участь у обговоренні та дискусіях по вищевказаним питанням. Також під час роботи робочих груп, ним було здійснено виступи на теми:

·   Огляд законодавчої бази України, дозвільних нормативно-правових документів,  щодо буріння та експлуатації свердловин для забору підземних вод;

·      захист підземних вод від забруднення;

·      виявлення безхазяйних свердловин для забору підземних вод та вимоги щодо порядку проведення ліквідаційного санітарно-технічного тампонажу непрацюючих свердловин.

 

Майбутнє України неодмінно пов’язано з Європейським Союзом і настав час привести нашу законодавчу та нормативну базу у відповідність до  стандартів ЄС. Охорона навколишнього природного середовища та боротьба з незаконним бурінням і забором підземних вод є ключовими аспектами політики ЄС.

Проект TIGDA створює унікальну можливість державам членам проєкту обмінюватись знаннями, рекомендаціями щодо законодавства та вимог для захисту підземних вод та конкретними методами для забезпечення дотримання цього законодавства.

Участь у таких заходах є важливим кроком до формування свідомого відношення суспільства в цілому і кожного окремого громадянина до існуючих проблем охорони навколишнього природного середовища та стимулює співпрацю між країнами у вирішенні спільних проблем сталого розвитку. Україна, беручи активну участь у подібних міжнародних заходах, демонструє свою готовність до співпраці та реалізації екологічних ініціатив.









ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці