Шолудивник королівський - Червонокнижний

Сьогодні в рубриці #Червона_Книга_Чернігівщини – шолудивник королівський.

 

Природоохоронний статус виду: вразливий.

 

Поширення в Україні: трапляється на Поліссі, Поділлі, зрідка в Лісостепу.

 

Чисельність та структура популяцій: чисельність популяцій катастрофічно зменшується, вони малого розміру, депресивного типу, більшість з відомих локалітетів втрачені через осушення та освоєння боліт, стан багатьох популяцій невідомий.  

 

Причини зміни чисельності: осушення та освоєння боліт.

 

Умови місцезростання: низинні (евтрофні) та перехідні (мезотрофні) болота, заболочені луки, у заростях чагарників по краях боліт. Гігрофіт.

 

Загальна біоморфологічна характеристика: гемікриптофіт. Напівпаразитний трав’яний малорічник (3-5 років) із вкороченим кореневищем. Уся рослина гола і гладка. Стебло одне, або їх декілька, прямі, 30-100 см заввишки, з розеткою прикореневих листків. Стеблові листки нечисленні, кільчасті або чергові, видовжені, тупі, при основі цілокраї. Нижні стеблові й прикореневі листки поступово звужені в черешок, їхні пластинки 8-20 см завдовжки і 1,5-3 см завширшки. Суцвіття видовжене, 7-20 см завдовжки, малоквіткове. Приквітки яйцеподібні, трохи довші за чашечку, дрібнозубчасті. Чашечка 12-14 мм завдовжки, дзвоникоподібна, з п’ятьма рівними зубцями, утричі коротшими від трубочки. Віночок 35-40 мм завдовжки, жовтий, з ліловою на кінці нижньою губою; верхня – пряма, без носика й зубчиків; нижня – також пряма, дорівнює верхній і притиснута до неї. Коробочка куляста, 15 мм завдовжки, загострена, удвічі довша від чашечки. Цвіте в липні-серпні, плодоносить у серпні-вересні.

  

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: охороняється  у Поліському і Рівненському ПЗ та заказнику «Сомине» (Рівненська обл.). Необхідно проводити моніторинг популяцій, обгрунтувати й розробити заходи екологічного менеджменту територій, що зазнали осушення. Доцільно проводити роботи щодо виявлення нових локалітетів виду з метою їх охорони.  Заборонено порушення гідрологічного режиму боліт, їх осушення.

 

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомостей немає.

 

Господарське та комерційне значення: декоративне.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці