Новорічна ялинка чи сосна: як придбати без шкоди для довкілля?

До Нового року лишається менше місяця. І зовсім скоро в продажі почнуть зявлятися "новорічні красуні". Тож Державна екологічна інспекція в області підготувала добірку порад, як не порушуючи природоохоронне законодавство, придбати ялинку чи сосну та не потрапити у «пастку» недобросовісних продавців.

Варто знати, що кожне дерево, яке реалізується лісогосподарськими підприємствами Державного агентства лісових ресурсів України обов’язково повинно бути промарковане   биркою (чи спеціальною стрічкою) зі штрих-кодом, що підтверджує законність його заготівлі та реалізації. Це також дає можливість  покупцю дізнатись про його походження за допомогою спеціального онлайн сервісу https://open.ukrforest.com/. Якщо ж в електронному обліку інформація за відповідним номером буде відсутня, це може свідчити про сумнівне його походження дерева.

Для інших лісогосподарських підприємств підтверджуючими документами  будуть товаро-транспортна (видаткова) накладна або інші документи про оплату та придбання новорічних дерев.

У випадку, якщо ялинку або сосну вирощено на власній або орендованій земельній ділянці, документами, що підтверджують законність походження дерева, можуть бути документи на право власності на земельну ділянку або право постійного користування земельною ділянкою та довідка з органу місцевого самоврядування з інформацією про походження лісопродукції.

Також громадянам варто пам’ятати про адміністративну відповідальність, що передбачена за незаконну порубку і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення. Це від 510 грн. до 1020 грн. штрафу. Окрім того, у разі виявлення зазначених фактів, працівники Інспекції обрахують ще і  шкоду, заподіяну самовільним порубом хвойних дерев.

Порушення ж порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу каратиметься штрафом від 510 грн. до 1700 грн. з їх конфіскацією чи без такої.

До відома: з метою попередження проведення самовільних рубок, безконтрольного перевезення та реалізації дерев хвойних порід у період підготовки до нового 2022 року, Інспекцією вживатимуться відповідні заходи реагування в разі порушення вимог природоохоронного законодавства. Робочі групи у складі екоінспекторів, правоохоронців, громадськості та ЗМІ виявлятимуть порушників у лісах, на ринках, інших місцях заготівлі та продажу дерев. Тож радимо не нехтувати вимогами природоохоронного законодавства та закликаємо берегти природу.

У разі ж виявлення фактів незаконних порубок або незаконної реалізації новорічних дерев,  просимо повідомляти на «Гарячу лінію» Інспекції за номером: (0462) 67-77-69.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці