Люфа – як екологічна альтернатива синтетичним губкам

Чи замислювалися ви коли-небудь наскільки шкідлива синтетична губка, яку ми використовуємо в побуті? Скільки мікропластику потрапляє у природу лише через те, що викинуті губки опиняються на смітниках? Та як довго вони розкладаються?

А між іншим, цифри вражають. Так, для розкладу звичайної губки для миття посуду потрібно 200 років. А якщо врахувати, що роблять її з матеріалу, який швидко псується, «накопичує» різного виду бактерії та шкодить здоров’ю людини, то аргументів на користь екологічних альтернатив «прибирання» стає більше ніж вдосталь. То чим же замінити синтетичну губку та ще й зробити це без шкоди для довкілля?

Можливо здивуєтесь, але губку для миття посуду можна виростити у себе на городі. Адже існує рослина - Люфа, зовні дуже схожа на кабачок, серцевина якої після дозрівання перетворюється на губку. Тому її ще називають рослинною губкою.

Вирощують Люфу для отримання волокон і олії, а також як овочеву і лікарську культуру. Потім олію використовують для технічних цілей, волокна – у миловарінні. А ще після обробки з Люфи виходять чудові «мочалки» для душу, губки для миття посуду.

Такі губки довго «служать» (їх не потрібно часто змінювати, на відміну від синтетичних ), швидко висихають, що  мінімізує розведення багаточисленних бактерій та плісняви. Окрім того, після використання їх можна відправити у компост, а згодом перетворити на добриво.

Знайти губки з Люфи не складно. Достатньо пошукати їх на ринку або замовити через інтернет. Тож не баріться і обирайте екологічні альтернативи синтетичним губкам. Так Ви убезпечите себе та подбаєте про довкілля!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці