Збережемо первоцвіти!

Щороку у весняний період розпочинається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, більшість з яких занесені до Червоної книги України.  Підсніжник білосніжний (звичайний), цибуля ведмежа (черемша), сон лучний  та інші червонокнижні рослини переважно зростають на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду, та заборонені до зривання людьми.  

Тож з метою попередження незаконного збирання, транспортування та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин протягом зимово-весняного періоду по всій території України проводяться заходи з охорони Червонокнижних видів рослин.

У нашій області на виконання доручення Державної екологічної інспекції України №42 від 09 лютого 2022 року інспекторами з охорони навколишнього природного середовища спільно з представниками поліції, державної лісової охорони, служби державної охорони ПЗФ, а також ЗМІ та громадськістю вживатимуться заходи державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу. При виявленні порушень природоохоронного законодавства в частині незаконного збору, заготівлі рідкісних та зникаючих квітучих рослин працівники Державної екологічної інспекції у Чернігівській області складатимуть протоколи про адміністративні правопорушення та передаватимуть їх до суду. Не оминуть відповідальності й торговці первоцвітами.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на порушників порядку придбання, збуту або ж розповсюдження об’єктів рослинного світу чекатиме штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, або занесені до Червоної книги України, розмір штрафних санкцій значно зросте і становитиме від 1700 до 3655 гривень.

Незаконне збирання рослин в межах територій та обєктів природно-заповідного фонду каратиметься штрафом від 153 до 408 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів (ст.91 КУпАП). Знищення рослин, занесених до Червоної книги, - штрафом від 340 до 510 гривень та подальшою їх конфіскацією (ст.90 КУпАП). Окрім того, правопорушник зобовязаний буде сплатити збитки за кожну зірвану рослину.

 

Відмова кожного з нас купувати квіти, які знаходяться під загрозою зникнення, дасть їм шанс квітувати кожну весну. Пам’ятаємо про це!

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці