Палити залишки сухої рослинності в умовах війни – злочинно!

Щорічно з наближенням пожежонебезпечного періоду Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області вживаються профілактичні заходи щодо запобігання пожежам в природніх екосистемах.

Повязано це передусім з тим, що не зважаючи на існуючі заборони, підвищення штрафів за спалювання залишків сухої рослинності, все рівно знаходяться громадяни, які нехтують правилами протипожежної безпеки.  Тоді як зараз, в умовах війни, це просто злочинно.

Вогонь не лише знищує сухостій, але й становить небезпеку для майна чи здоровя інших людей. Тож, з огляду на можливі ризики, а також з метою  попередження знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, вкотре звертаємо увагу громадськості на заборони, передбачені природоохоронним законодавством у сфері захисту довкілля.

Категорично забороняється самовільно випалювати стерню, луки, пасовища, залишки та опале листя. Порушувати вимоги пожежної безпеки у лісах, розводити багаття поблизу лісових насаджень, залишати недопалки чи вчиняти інші дії, що порушують правила пожежної безпеки і можуть загрожувати навколишньому природному середовищу, також не можна.

Вкотре наголошуємо, що спалювання сухої трави, чагарників чи іншої рослинності карається штрафом для громадян від 3060 до 6120  тисяч гривень, знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем,- штрафом від 4590 до 15300 тисяч гривень.

  В умовах воєнного часу умисний підпал сухостою можуть розцінити і як диверсійну діяльність - злочин, за який  передбачено покарання у вигляді ув'язнення  від 10 до 15 років або навіть довічне ув'язнення з конфіскацією майна.  

Тому просимо громадян бути свідомими та перестати палити траву! Хочете палити – рушайте на фронт і паліть ворогів!

    

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці