Залишки сухої рослинності палити не можна!

Щорічно, з приходом весни, на Чернігівщині фіксуються непоодинокі випадки самовільного спалювання громадянами залишків сухої рослинності. На відкритих територіях, господарських угіддях, полях, вздовж доріг можна побачити вогневі задимлення, спричинені необережним поводженням з вогнем чи звичайною людською халатністю. В той час, як спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків категорично заборонено.

Під час горіння сухої рослинності у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які несуть значну шкоду здоров’ю людини. Мікрочастинки диму, до складу яких входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, діоксин та ін., потрапляючи у легені, можуть провокувати хвороби органів дихання: астми, бронхіти,  тонзиліти, і навіть спричиняти онкологічні захворювання.

Вогнем знищується не лише сухостій. Паління сухої трави призводить до забруднення атмосферного повітря, зниження родючості грунтів, тварини  опиняються під загрозою зникнення. Адже, суха минулорічна трава, що може здаватися на перший погляд мертвою, насправді слугує прихистком для безлічі маленьких істот: комах, жуків, павуків, полівок, їжаків, зайців тощо. І варто лише черкнути сірником як все живе просто заживо згорає, оскільки не зможе втекти від стрімкого смертельного вогню.

Окрім того, при спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні території та виникнення пожеж у лісах.

Тож давайте пам'ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!

Усвідомте нарешті, що органічне сміття – листя,  бадилля, траву краще не палити, а компостувати, забезпечивши ґрунт необхідними поживними речовинами. Розповсюджуйте цю інформацію серед сусідів та знайомих. Не будьте байдужими!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці