Щороку, восени починається сезон спалювання опалого листя, сухої трави та інших рослинних залишків

Більшість людей переконані, що спалюючи залишки сухої рослинності вони покращують врожайність. Проте вони помиляються та навпаки знижують родючість ґрунту. Варто знати, коли ми спалюємо сухостій, то гине вся мікрофлора, що бере участь у важливих біологічних процесах та для відновлення земляного родючого покриву (на якому відбувалося спалювання сухої трави чи листя) знадобиться принаймні 5-6 років. Як ми можемо бачити, дані дії навпаки можуть знизити врожайність та завдати шкоди довкіллю.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області не залишається осторонь питання незаконного спалювання сухої рослинності, державними інспекторами Екоінспекції проводяться роз’яснювальні роботи з органами місцевого самоврядування та громадянами, задля того щоб запобігти негативним наслідкам при спалюванні сухої рослинності, а саме: забруднення атмосфери, ґрунту, води та масовим пожежам.

До органів поліції та ДСНС на гарячу лінію надходять звернення громадян стосовно незаконного спалювання. Одним із останніх випадків був виїзд поліції стосовно незаконного спалювання сухої трави та стерні соломи без дозволу. Поліція виявила дане порушення та встановила особу порушника. В подальшому документи були направлені до Екоінспекції для притягнення до адміністративної відповідальності порушника.

В рамках Плану спільних заходів щодо забезпечення охорони навколишнього природного середовища і контролю за використанням природних ресурсів на території Чернігівської області в 2022 році спільно  з представниками поліції було здійснено повторний виїзд на місце подій. В ході здійснення заходу було підтверджено факт випалювання громадянином сухої рослинності без наявного дозволу. За вчинені дії порушника притягнено до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 77-1 (самовільне випалювання рослинності або її залишків) та винесено постанову про накладання адміністративного стягнення на суму 3060 грн.

Державна екологічна інспекція вкотре наголошує! 

Категорично забороняється спалювати відходи, опале листя та залишки рослинності.

Відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків для громадян становить від 3060 гривень до 6120 гривень, для посадовців від 15 300 до 21 420 грн. Штраф за підпал трави у природно-заповідному фонді для громадян від 6120 гривень до 12240 гривень, для чиновників - від 21 420 до 30 600 грн.

Крім того, з березня 2022 року ВРУ внесла зміни до ККУ, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема, це стосується паліїв сухої трави, які це роблять навмисне. Відповідальність за злочини, передбачені ст. 113 "Диверсія", караються строком до 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

Тож, вкотре нагадуємо, що спалювання сухостою може спричинити тяжкі наслідки, такі як руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин, а також неконтрольоване поширення вогню.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці