Роковини трагедії на стадіоні ім. Гагаріна

Минулого року у весняний період місто Чернігів неодноразово потерпало від жахливих бомбардувань з боку країни агресора – російської федерації.

Мешканці Чернігова, які вирішили залишитися в місті, або ж не мали змоги для евакуації, були вимушені засинати та прокидатися у підвалах під свист ракет та авіації, численні вибухи, які лунали містом, дивитися на сльози дітей, які були до жаху налякані…

Серце стискається від болю, коли ми сьогодні прогулюємося містом, дивлячись на зруйновані будинки та визначні місця, які для нас були історією та нашою гордістю, а стали руїнами.

Одне із таких місць - легендарний стадіон ім. Юрія Гагаріна, який ще до війни збирав тисячні трибуни футбольних вболівальників, любителів спорту та поціновувачів здорового способу життя.

Під час масштабного бомбардування 11 березня російські літаки скинули на стадіон ім. Юрія Гагаріна вісім бомб, що стало одним із найвідоміших злочинів військ рф у перші місяці широкомасштабного вторгнення. Даний злочин призвів до засмічення земель уламками конструкцій, будівельними відходам, фрагментами бомб та снарядів.

По цьому факту фахівці Державної екологічної інспекції у Чернігівській області здійснили розрахунок збитків, завданих довкіллю на підставі Методики визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану.

Розмір шкоди внаслідок засмічення земель склав 676 мільйонів 33 тисячі 140 гривень.

Розбомблений росіянами стадіон імені Гагаріна у Чернігові планують відновлювати протягом чотирьох років та приблизно за 700 мільйонів гривень з державного бюджету. На сьогодні стадіон частково розібрали від завалів та продовжують проводити на ньому тренування легкоатлетів на штучному полі, яке теж постраждало від бомбардування.

З вірою у Перемогу

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці