Не пали траву – подумай про наслідки!

За останні дні на Чернігівщині збільшилася кількість випадків спалювання сухої рослинності. Лише за минулі вихідні рятувальники Головного управління ДСНС України у Чернігівській області ліквідували 29 пожеж у природних екологічних системах. Причиною слугувала необережність громадян у поводженні з вогнем, а саме спалювання сухої рослинності. В результаті займань площа, пройдена вогнем склала понад 36 га.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області, наголошує про відповідальність за скоєні вчинки, адже паління сухої трави в умовах воєнного стану може прирівнюватися до Диверсії та караються строком до 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

Відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків:

·        для громадян становить від 3060 гривень до 6120 гривень,

·        для посадовців від 15 300 до 21 420 грн.

Штраф за підпал трави у природно-заповідному фонді:

·        для громадян від 6120 гривень до 12240 гривень,

·        для чиновників - від 21 420 до 30 600 грн.

Наше сьогодення потребує екологічно свідомих та відповідальних громадян. Навіть при наявності великих штрафів, неможливо повністю компенсувати завдану шкоду навколишньому середовищу та ризиків для здоров’я громадян, оскільки деякі екосистеми потребують тривалого часу для відновлення внаслідок невмотивованих дій людей.

Довідково: Слова "вогонь" та "пожежа" мають тісну залежність, оскільки "пожежа" описує небезпечну ситуацію, коли «вогонь» набуває масштабів, що становлять загрозу для життя людей, тварин та негативно впливає на навколишнє природне середовище. Тому важливо розуміти, що кожні ваші дії з вогнем можуть спричинити Пожежу, наслідки якої будуть неминучі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці