Новорічна ялинка стає об'єктом екологічного контролю

З метою підвищення контролю збереження лісових ресурсів та запобігання незаконним рубкам хвойних насаджень, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області розпочала заходи спрямовані на запобігання та виявлення адміністративних правопорушень, щодо дотримання вимог продоохоронного законодавства під час заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період.

В рамках виконання плану спільних заходів щодо забезпечення охорони навколишнього природного середовища і контролю за використанням природних ресурсів, вже створеними оперативними рейдовими групами, за участю представників філії «Чернігівське лісове господарство» ДП «Ліси України», здійснюються об’їзди місць можливих заготівель дерев хвойних порід або їх транспортування на земельних ділянках лісового фонду України, з метою протидії порушенню природоохоронного законодавства у різдвяно-новорічний період 2023-2024 року.

15 грудня представники Екоінспекції здійснили виїзди на місця продажу новорічних дерев, де мали можливість поспілкуватися з покупцями та реалізаторами дерев хвойних порід. Фахівці Державної екологічної інспекції у Чернігівській області провели роз’яснювальну роботу та додатково надали  відповіді на питання продавців, пов'язані із застосуванням природоохоронного законодавства при реалізації хвойних насаджень.

Навіть для тих, хто має сумнів стосовно екологічної відповідальності, купівля новорічної ялинки виявляється "вигіднішою" альтернативою порівняно зі зловживанням лісовими ресурсами. Проте, навіть на ялинкових базарах, а іноді і в стихійних точках торгівлі, можна зустріти нелегальних торговців вічнозеленими красунями. Їх можна легко розпізнати за відсутністю маркування, такого як пластмасові бірки або самоклейні етикетки. Усі ялинкові продукти повинні мати унікальний номер та штрих-код, перевірити які можна на сайті https://open.ukrforest.com/. Відсутність або несхожість даних може свідчити про підробку та незаконний обіг лісових насаджень.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області закликає приділяти увагу збереженню лісових ресурсів та уникати дій, що можуть завдати шкоди навколишньому середовищу. Свідоме використання хвойних дерев стає важливим кроком у збереженні нашої природи.

Нагадуємо! Згідно чинного законодавства, за незаконні поруби хвойних дерев передбачена адміністративна відповідальність, включаючи штрафи та відшкодування завданих збитків. Сума штрафу для фізичних осіб може коливатися від 510 до 1 020 гривень, а для посадових осіб — від 2 550 до 5 100 гривень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці